Kickstarter - Keerzijde van de medaille

Door MadEgg op donderdag 8 december 2016 22:40 - Reacties (47)
Categorie: -, Views: 4.162

Get Ready For The Launch

Daar zit je dan – na 1,5 jaar ontwikkeling en een maand lang overleggen, onderhandelen, schrijven en schaven aan teksten en begrotingen tot diep in de nacht – maandagmiddag 28 november om 13:37 (je bent nerd of je bent het niet). Of eigenlijk iets voor 13:37 natuurlijk, want je wilt het magische moment niet missen. Dus je zit al 5 minuten naar het groene ‘Launch Now’ knopje te kijken.

Ondertussen hoop je, tegen beter weten in, dat er aan de “andere kant” van je computer rijen dik mensen zitten te wachten om je project te backen. Niet dat je geen vertrouwen in je project hebt, maar Kickstarter maakt het nogal lastig om de promotie van tevoren aan te gaan, bijvoorbeeld door je geen vaste URL te geven voordat je van start gegaan bent. Je kunt je promotiemachine voor het juiste adres dus nog niet echt in gang zetten. Buiten je vaste schare fans weten er nog niet veel mensen van je campagne – de promotie wil je pas in gang zetten als het project live is en mensen daadwerkelijk kunnen backen.

De persberichten aan allerhande media zijn de deur al uit. Natuurlijk ook gericht aan je eigen favoriete tech-site, Tweakers, want het project past prima binnen de gebruikelijke nieuwsstroom en nieuwsberichten over pas gestarte Kickstarter-projecten zijn ook geen uitzondering. Duimen maar dat er wat gepubliceerd wordt.

Het moment is daar. Het zorgvuldig ingestelde alarm gaat af om 13:37. Launch, launch, launch! Je klikt en dan…. ‘There is an error with your campaign’. Helaas, pindakaas, op de een of andere manier is de einddatum van je project verschoven naar een datum in het verleden, en zo wil hij naturlijk niet starten, een campagne met een negatieve duur maakt weinig kans. Je corrigeert het en ramt wederom op ‘Launch’. Deze keer gaat het wel goed. Je oog schiet naar de klok en ziet dat het inmiddels al 13:38 is. Mislukt! Een slecht voorteken, of bijgeloof?


Back me and I’ll back you!

13:39 – bericht in de Kickstarter app op je telefoon: ‘New message about Heimdall – The Family Guardian’. Zo, dat is snel gevonden! Oh, het is geen vraag over je project. Het is een voorstel van een mede-creator om elkaar te backen om de boel wat op gang te brengen. “I’ll back you for €10,- if you back me for $10,-” – zo word je er nog iets beter van ook. Vooral Kickstarter natuurlijk, want die snoept er twee keer 5% vanaf. Maar goed, je accepteert het voorstel in de hoop wat op de populariteitsladder van Kickstarter te stijgen.

De komende uren komen er nog meerdere dergelijke verzoeken binnen. Na het vierde gehonoreerde verzoek besluit je dat het wel genoeg is en gaat op verdere verzoeken niet in, tenzij het project in kwestie nog echt leuk is ook.


Projects They Love

Spannend, het neusje van de zalm op Kickstarter-gebied: de nieuwsbrief met de felbegeerde categorie ‘Projects We Love’. Een zeer beperkt aantal projecten (ik meen ergens 0.075% gelezen te hebben) wordt uitverkoren als project wat Kickstarter leuk vindt, en die worden consequent prominent in de nieuwsbrieven en op de website geplaatst. Het is geen zekerheid voor succes, maar je ziet wel dat deze projecten doorgaans direct al een enorme inflow van backers krijgt. Terwijl je je regelmatig afvraagt waarom ze zo dol zijn op dat project en waarin het dan zo veel meer lovable is dan je eigen project. Ergens voelt het vrij unfair dat bepaalde projecten naar smaak van de crew van Kickstarter een voorkeurspositie krijgen, zou Kickstarter daar eigenlijk niet beter objectief in kunnen blijven?


Social Media

Ondertussen heb je ook je campagne op social media aangezwengeld – berichten op je pagina op Facebook en Tweets op Twitter. Al je vrienden vragen om te delen, waaraan braaf gehoor gegeven wordt. En je wilt veel meer mensen bereiken natuurlijk, dus je gooit er ook wat boosted posts op Facebook en promoted tweets op Twitter tegenaan.

Onderdeel van je Social Media campagne is een serie spreuken en plaatjes die actualiteit middels humor aan je product proberen te koppelen. Stel nou eens dat je iets post wat mensen uit vrij wil delen of retweeten, dan ben je binnen. Ze blijken goed ontvangen te worden, zowel je vrienden als de mensen die ze via de boosted posts te zien krijgen zijn vrijgevig met likes.


The Americans Will Make US Great Again!

Een paar uur onderweg en de teller staat op 6. Maar de avond begint pas en in de Verenigde Staten zijn ze natuurlijk nog niet zo heel lang wakker, die zitten nog aan de lunch. Als je ziet wat daar allemaal voor troep ruimschoots gefinancierd wordt moet het met een nuttig product ook wel lukken toch? Leuk voorbeeldje: SilentKeys, een project wat je privacy beschermt door je computer te beschermen tegen hacken, phishing en virussen. Jawel, een toetsenbord! Een uitgebreid onderzoek naar dat project wees uit dat het ging om een toetsenbord met ingebouwde USB-stick met daarop een Linux-distributie. Niets geen bescherming dus, een live image op een USB stick. Wat het toetsenbord daarmee te maken had is mij een raadsel, maar het werd wel ruim 200% gefinancierd.

De vrienden en familie die beschikking hebben over een creditcard hebben inmiddels hun bijdrage gedaan. Helaas blijkt het creditcard-bezit lager dan we verwacht hadden in Nederland. Mogelijk is onze groep vrienden en familie niet representatief voor heel Nederland, maar het is niet hoopgevend.


Google weet alles?

Naast de social media zet je Google ook maar aan het werk, hoe zeer je ook een afkeer van dat bedrijf hebt. Ze tracken immers alles, dus ze kunnen je perfect matchen aan je publiek.
Na het aanmaken van een AdWords-account hangt de vertegenwoordiger van Google al binnen een uur aan de telefoon om te helpen met de campagne. Vriendelijke man die je vriendelijk en behulpzaam te woord staat en advies geeft over hoe de campagne beter ingericht kan worden. Je krijgt tips om, bij gebrek aan financiële middelen om het dagelijkse budget in de drie nullen te laten lopen, het geografisch gebied terug te brengen zodat je een groter deel van je doelgroep bereikt neem je ter harte. Je kunt beter iedereen in een klein gebied bereiken dan een fractie van de mensen in een groot gebied, is de boodschap.

Helaas, het mag niet baten. Het targetten van je specifieke doelgroep levert alsnog geen conversies op. Schieten met hagel was mogelijk effectiever geweest, ware het niet dat adverteren compleet onbetaalbaar is voor een start-up die al 4 jaar lang spaargeld en het overschot aan je maandelijkse inkomsten van de baan die je er noodgedwongen naast hebt aan het verbranden is. Als je advertenties kunt betalen, waarom zou je dan Kickstarter nog nodig hebben?


Pssst.... we can help you!

Ondertussen blijven de berichten op je project binnenstromen. Niet van mensen die geïnteresseerd zijn in je project, maar promotiebureaus die je dolgraag willen helpen om binnen recordtijd je doel te behalen en te overschrijden! Dat klinkt goed!

Ze beloven dit te doen door het te delen met tienduizenden volgers op hun social media accounts, die hun erg dierbaar zijn. Na een aantal dagen zie je patronen: variaties op dezelfde teksten, met een iets andere URL. De Social Media Queen wordt opeens de Social Media King, om maar eens wat te noemen. Op dag 1 besluit je op een relatief goedkoop aanbod in te gaan – voor $11,99 gedeeld worden in twee grote Facebook groepen, op 2 Twitter-accounts met tienduizenden volgers en op Instagram met soortgelijke beloftes.

Een paar uur later krijg je het bewijs in je mailbox: screenshots en links van de betreffende posts. Als kers op de taart is je project ook nog eens gedeeld in vergelijkbare Google+ groepen en gepind op Pinterest. De beloftes zijn waargemaakt: er zijn inderdaad tienduizenden volgers die potentieel je project zouden kunnen zien. De betreffende groepen en accounts doen echter niets anders dan full-time Kickstarter- en Indiegogo-projecten spammen en er is in de betreffende groepen 0 engagement: niemand klikt, ‘liked’ of geeft een reactie. Verspild geld dus. Ach ja, het was goedkoop.

De aanbiedingen die je ontvangt worden als de tijd vordert steeds exorbitanter. De prijzen stijgen naar honderden tot duizenden euro’s. Het laatste pronkstukje wil een grootschalige campagne op poten zetten, persberichten uitsturen naar goede blogs en relevante websites en daarnaast de gebruikelijke social media promotie doen. Prijs? Vooraf zullen we tussen de €2500 en €5000 moeten aftikken en bij een succesvolle campagne willen ze ook nog eens rond de 35% van de inkomsten zien. Beetje jammer dat onze begroting gebaseerd was op het idee om het product zo goedkoop mogelijk aan te bieden in de hoop daar mensen mee aan te trekken en er dus niet meer dan 19% marge is. Met een dergelijke partij in zee gaan zou dus bij voorbaat faillissement betekenen bij een succesvolle campagne. Helaas zijn de alternatieven wel goedkoper, maar niet zoveel dat het verstandig is om de gok te wagen - als de campagne mislukt zul je ze nog steeds moeten betalen.


Media says no...

Ondertussen is het duidelijk geworden dat geen van de tientallen websites en nieuwsbladen die je benaderd hebt geïnteresseerd is om een artikel aan je product en/of de Kickstarter te wijden. Het meest hoopgevende was een callback van het Dagblad van het Noorden, maar helaas bleef publicatie daarna ook uit ondanks een goed, positief gesprek. Op alle overige uitgezonden persberichten komt geen reactie.


Even recapituleren...

Daar zit je dan, 10 dagen in de campagne. 17 backers, ruim 1 procent van je doel behaald, nog 19 dagen te gaan. Afgemat van 10 dagen lang pogingen doen om enige exposure te krijgen, te posten op groepen en fora, nieuwssites en blogs. Puzzelen met social media campagnes die vooralsnog niets meer opleveren dan een zeer vleiend aantal likes, maar geen toegezegde euro’s. Spenderen van honderden euro’s aan advertenties op Facebook, Twitter, Google en YouTube. Resultaat: 0. Backers die we zelf niet kennen hebben ons gevonden via het bladeren door de categorie-weergave van Camera Equipment op Kickstarter zelf. Zit je publiek misschien wel helemaal niet op Social Media?

Het aantal bezoekers van de pagina laat ook te wensen over. Bladeren er weinig mensen op Kickstarter? Die duizenden mensen die geforceerd je advertentie onder ogen hebben gehad, vinden die het allemaal écht niet interessant hoe er in de toekomst voor hun ouders gezorgd wordt? Of weigeren ze überhaupt te klikken omdat het een advertentie is, zoals je zelf zou ook zou doen? Je kunt het ze niet kwalijk nemen, maar de grote vraag is: hoe bereik je die mensen dan wel?

Is Kickstarter toch eigenlijk weinig meer dan een marketing-instrument wat door vermogende bedrijven gebruikt wordt om interesse in een product te meten en al te grote eigen investeringen in hun product te voorkomen door een deel van de investering bij de crowd te leggen? Al die succesverhalen die je voorbij hoort komen, projecten die op dag 1 al volledig gefinancierd zijn, is dat allemaal doorgestoken kaart?


En gaan!

Gelukkig heb je nog 19 dagen! 19 dagen om te knallen, andere routes naar promotie te zoeken, nog meer websites, blogs, nieuwsbladen en relevante organisaties te zoeken die misschien wel een paar woorden aan ons project willen wijden. Er moet toch wel interesse zijn? Iedereen die je er face-to-face over gesproken hebt is namelijk laaiend enthousiast. En daarnaast, mocht iemand niets met onze software willen heb je alsnog voor een redelijke prijs een zeer mooi stukje hardware waar je je eigen ding mee kan doen.

Fijn het even van me afgeschreven te hebben. En mocht iemand overwegen om een Kickstarter-project te starten: weet waar je aan begint! Het ziet er naar uit dat wij hier veel te naïef en optimistisch aan begonnen. We zijn immers handige nerds met een mooi product, geen marketeers. Advies: zorg voor een enorme pot geld ter promotie van je project of zekerheid van publicaties, anders ga je het erg zwaar krijgen.

Tot slot: mocht je je afvragen over welke campagne het gaat: https://www.kickstarter.c...mdall-the-family-guardian – tips en aanbevelingen hoe we een groter publiek kunnen bereiken zijn van harte welkom. Vind je tegenvallende resultaten niet meer dan logisch? Graag hoor ik waarom!


Aan álle mensen die hier gereageerd hebben al lezen jullie het inmiddels vast niet meer:

Het schrijven van dit blog heeft véél meer opgeleverd dan ik ervan had verwacht toen ik het van me afschreef. Ontzettend waardevol en een wijze les! Iedereen enorm bedankt voor het nemen van de tijd om mijn post door te lezen en zelfs onze campagne-pagina te bekijken, en dan ook nog een reactie te typen. Super!